Президентът на Словакия Зузана Чапутова заяви в четвъртък, че Рудолф Хуляк,

...
Президентът на Словакия Зузана Чапутова заяви в четвъртък, че Рудолф Хуляк,
Коментари Харесай

Президентът на Словакия отхвърли министър, отричащ климатичната криза

Президентът на Словакия Зузана Чапутова съобщи в четвъртък , че Рудолф Хуляк, който отхвърля изменението на климата, няма да бъде идващият министър на околната среда на Словакия.

" Кандидат, който дълго време не признава научния консенсус за изменението на климата и съгласно него [вярва], че не съществува същинска климатична рецесия, не може да управлява и съставлява отдел, чиято съществена задача съгласно закона е отбраната на природата и климатичната система на Земята ", написа Чапутова в изказване, споделено с  " Политико ". Тя помоли Фицо да номинира нов претендент.

Партията SNS обаче съобщи, че няма да промени номинацията и предизвести президента да не надвишава пълномощията си , сподели представител на партията пред словашката организация TASR, представена от " Политико ".

Хуляк, който беше определен с бюлетината на популистката SNS (Словашка национална партия), само че не е член на партията, беше препоръчан за работа в региона на околната среда в държавното управление на Роберт Фицо. Той отдавна отхвърля изменението на климата и е споделял подстрекателни известия за климатичните деятели, неправителствени организации и LGBTQ+ общността в обществените медии.

Отказът на Чапутова да утвърди Хуляк може да има последици за Фицо , и да съставлява Словакия на европейската среща на върха идната седмица в Брюксел.

Фицо, който , преди този момент упрекна президента, че " забавя назначението на новото държавно управление ".

Ляво-популистката и проруска партия Smer (Посока) на Фицо завоюва последните избори в Словакия, като разгласи, че. След това известие.
 Полският президент стартира съвещания за сформиране на държавно управление
Полският президент стартира съвещания за сформиране на държавно управление

Лидерите на трите партии, които желаят да образуват коалиция, приканиха Дуда да не отсрочва вземането на решение.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР